Upozornění pro chovatele – certifikáty DKK/DLK

Vážení chovatelé,

vzhledem k množícímu se počtu žádostí o uchovnění Vašich pejsků, u kterých CHYBÍ ke zdravotní dokumentaci certifikáty RK CZ o detailním posouzení kyčlí a loktů, dovolte, abych Vás na tento nedostatek a nutnost upozornila.

O co jde?

Pokud jdete s pejskem na oficiální RTG k jinému veterináři, než je posuzovatel pro RK CZ, musíte tuto dokumentaci připravit vy.

Jak? 

  1. PŘEDTÍM, než jdete na oficiální RTG si stáhnete certifikáty RK CZ o posouzení DKK/DLK

    ZDE

  2. Vyplníte nacionále vaše a vašeho pejska a tyto vyplněné certifikáty předáte vašemu veterináři a ten je spolu s rentgeny pošle na Vámi vybraného posuzovatele. Zpátky vám přijde posouzení včetně detailního popisu stavu kloubů v těchto certifikátech.
  3. VÝJIMKOU je, pokud zasíláte snímky k posouzení MVDr. M. Deckerovi – ten tyto certifikáty zpracovává automaticky pro všechny zaslané RTG a vy tedy nemusíte před RTG nic zajišťovat.
  4. Tyto certifikáty jsou NUTNOU podmínkou pro uchovnění a budete případně žádáni o jejich doplnění.

Proč je vyžadujeme?

K 1.1.2020 došlo ke změně formulářů Veterinární Komory ČR pro hodnocení DKK. Od té doby dostanete na vyhodnocení jen JEDNU ZNÁMKU coby stupeň DKK a jde vždy o výsledek „horší“ nohy. Tedy pokud máte pejska s jednou kyčlí A (0) a druhou C (2), přijde vám DKK C (tedy 2). S výsledkem C tedy nevíte, zda je váš pes A/C, C/A, B/C, C/B nebo C/C a to je z hlediska chovu podstatná informace pro chov, ale také pro péči o vašeho kamaráda.

Pokud jdete na RTG přímo k posuzovateli a upozorníte ho na to, že budete uchovňovat u RK CZ, tak by vám tyto certifikáty měl vyhotovit spolu s posudkem a také nemusíte mít předvyplněné certifikáty sebou. Zkontrolujte si dokumentaci při předání výsledků. Jak certifikát DKK s vyhodnocením vypadá, vidíte níže.

DKK certifikat

Seznam posuzovatelů najdete na přehledu toho jak uchovnit u jednotlivých plemen.

Věnujte tomuto upozornění prosím pozornost, v případě nedodání certifikátů DKK/DLK prodlužujete proces uchovnění, v některých případech bude nutné přistoupit ke schvalování výjimky.

U chovných jedinců, převáděných z KCHLS tyto certifikáty doplnit samozřejmě nevyžadujeme, neboť jejich dodání expost po posuzovateli smluvně jištěném KCHLS vyžadovat není možné.

V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte buď svého poradce pro plemeno a nebo mne.

Radka Stegurová
hl. poradce chovu (+420 777 929 444)

Publikováno: 3. 11. 2021
Poslední úprava: 3. 11. 2021 16:39:29